Diner,  Lunch,  Recepten

Zelfgemaakte falafel in pitabrood met rauwkost en knoflooksaus

Al heel lang wilde ik zelf falafel maken met gedroogde kikkererwten maar het kwam er steeds niet van. Soms vind ik het best lastig dat wanneer je bonen moet wellen je lang moet wachten tot je ze gebruiken kunt. Het vergt gewoon iets van planning en daar schort het soms wat aan.
Maar ik vind het wel het wachten waard.
De falafel wordt lekker knapperig aan de buitenkant als je ze bakt.
Uit het deeg kun je ongeveer 20 falafel schijfjes halen.

Ingrediënten:
Voor de falafel
♡ 250 gram kikkererwten
♡ 1 el lijnzaad
♡ 3 el water
♡ 3 el rijstmeel
♡ 1 kleine rode ui
♡ 2 tenen knoflook
♡ 2 tl komijn
♡ 2 tl paprikapoeder
♡ 2 tl korianderblad
♡ Handje selderij (of peterselie)
♡ 1 tl kurkuma
♡ Snuf zout
♡ olijfolie om in te bakken

Voor de knoflooksaus
♡ 1 cup sojayoghurt
♡ Halve el citroensap
♡ 1 teen knoflook
♡ 2 tl bieslook
♡ 2 tl peterselie
♡ Peper
♡ Keltisch zeezout

Voor de broodjes
♡ Sla
♡ Komkommer
♡ Tomaat
♡ Pepers
♡ Pitabroodjes

Bereidingswijze:
Wel de kikkererwten in voldoende water ongeveer 24 uur van te voren. Giet na 24 uur de kikkererwten af én spoel de kikkererwten af.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng in een kommetje een eetlepel gebroken lijnzaad en drie eetlepels water en laat dit even staan.
Doe de kikkererwten, het lijnzaadmengsel, de ui, knoflook, en kruiden in een krachtige keukenmachine en maal tot een puree.
Maak van de puree klieine schijfjes en druk deze stevig aan.
Verhit de olie in een pan. Als de olie heet genoeg is kun je beginnen met bakken. Bak de schijfjes in voldoende olie aan beide kanten bruin.
Verwarm ondertussen de pitabroodjes in de oven en snij de tomaat en komkommer in dunne plakjes.
Bereid de knoflooksaus door de sojayoghurt te mengen met een geperste teen knoflook, citroensap, bieslook, peterselie, een snuf peper en een snuf Keltisch zeezout.
Wanneer de broodjes klaar zijn en alle falafel is gebakken kun je de broodjes vullen.
Vul de broodjes met sla, komkommer, pepertje(s) en falafel. Bedek met een lekkere grote klodder knoflooksaus.

Eetsmakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *